Make your own free website on Tripod.com

Всяка двойка с редовен и удовлетворяващ сексуален живот си задава въпроса как ще се отрази бременността на досегашния й полов живот. "Дали ще ме харесва, когато имам голям корем? Дали ще имам желание да се любим?", се пита тя. " Дали ще бъде привлекателна за мен? Дали можем да правим секс както досега? Можем ли да навредим на бебето?", се пита той.

Наистина, много са предразсъдъците и заблудите, свързани със сексуалния живот по време на деветте месеца на бременността. Първата, която трябва да бъде развенчана, е тази за принципната липса на интерес у бременната жена към секса.

Нека разгледаме промените,които настъпват в тялото й през тези месеци.От самото начало на бременността нивото на естрогените се покачва неимоверно много,като достига своя връх между третия и четвъртия месец. Естрогените, това са "женските" хормони,които отговарят за сексуалните характеристики. Под тяхно въздействие се променят гърдите и зърната, увеличава се секрецията във вулвата. Кожата на тялото става по-еластична, мека и чувствителна на допир. В действителност, всички тези промени благоприятстват засилено сексуално желание. Ако сте си представяли,че тези девет месеца са период на "приспани сетива", че растящия у вас живот ще ви накара да мислите само за майчинството, а не за партньора до вас, то скоро ще се убедите в обратното.

Втора заблуда: сексът вреди на бебето

Вашето бебе е защитено много добре във вашия корем. Плодът е защитен с плацентата, плацентата е обгърната от "океан" от амниотична течност, а самата матка е "запечатана" с една слузеста запушалка в самия си вход, за да не прониква нищо в нея отвън. Така че, при проникване на мъжа в жената, бебето е твърде далеч от "мястото на събитието".

Не бива да се забравя и общия благоприятен ефект- физически и психологически,който оказва удовлетворението от половия акт. Известно е отделянето на "хормоните на щастието" по време на самия акт и неговата кулминация. Тяхното присъствие,разбира се,е добро и за бебето, доколкото неговото развитие е тясно свързано с общото състояние на майката. Според италианското списание "Insieme" има проведени изследвания,според които по време на половия контакт движенията на бебето затихват, а пулсът му се забавя между 120 и 140 удара, за да се ускори веднага след приключването.

Внимание!

Ако сте имали спонтанен аборт при предишни бременности, през първите месеци трябва да се въздържате от секс в период от 2-3 дни около последната дата на менструацията ви. Също така, тези общи положения,посочени тук, се отнасят до здрави жени с безпроблемни бременности. Гинекологът е човекът, който най-добре може да ви посъветва, особено ако бременността ви протича по-тежко,с усложнения, или сте имали няколко спонтанни аборта преди това.

Трета заблуда: той не ме харесва

На вас може да ви се струва,че изглеждате ужасно с увеличения корем. Имате чувството,че като сте бременна, направо не сте за поглеждане; в най-добрия случай навявате трогателни чувства към майчинството, но не и страст. Само че в 90% от случаите бременните са доста привлекателни. Не забелязвате ли как се е опънала кожата на лицето ви? Че е станала мека и нежна, а косата ви блести с нов блясък?

Истината е, че обикновено повечето мъже намират жените си все така привлекателни, а някои ги смятат и за по-привлекателни отпреди. Има други, психологически фактори,които могат да потиснат влечението им,като страх да не навредят на бебето и на вас, несигурност дали вие самата имате желание,както и безпокойството дали ще успеят да се нагодят към поза,която да ви е удобна.

Реални проблеми на сексуалния живот по време на бременността

- Прекарани спонтанни аборти, усложнения, тежка бременност

- Отпадналост и умора у жената

- Психически бариери и у двамата партньори, които могат да се преодолеят със своевременно осведомяване за действителните рискове,като съответно отпадне напрежението за въображаемите. Най-доброто лекарство е споделянето на чувствата между партньорите, откровения разговор за това как всеки вижда другия при новата ситуация.

Други статии:

Как да забременеем, как да установим бременността, основни правила на бременната,

спонтанен аборт,хранене на бременната,рискови бременности, специализирани прегледи,

новини, полезни книги.

 

[Начало][Бъдеща мама] [Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Рецепти за лакомници][Момиче или момче? [Новини][Връзки] [Статии] [Магазини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]