Make your own free website on Tripod.com

Как да разберете дали сте бременна

[Начало] [Бъдеща мама] [Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Рецепти за лакомници][Момиче или момче[Новини][Връзки] [Статии] [Магазини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]
Тестовете

Най-лесният и сигурен начин да се уверите дали сте бременна, са тестовете. На какъв принцип действат те?

Още през първите дни на зачеването в кръвта на майката започва да присъства един специфичен хормон (HGG), хорион гонадотропин. Той се отделя от обвивката на ембриона и често е наричан "хормон на бременността". В теста за бременност са "вкарани" определени антитела, които влизат в химична реакция с урината. Както и при тестовете за овулация, този тест представлява ивица хартия,която се поставя в контакт с урината (желателно е това да стане сутрин, при първото посещение на тоалетната). След една минута, ако тестът е положителен и има бременност, се появява една оцветена чертичка (в зависимост от марката на теста, тя може да е синя или розова). Ако тестът е отрицателен и няма бременност, лентичката остава без промяна.

Съвет№1

За да не се разочаровате в последствие, добре е да направите този тест най-рано на 3-ия ден след датата на предполагаемата менструация. За още по-голяма сигурност, ако имате търпение:-), изчакайте до една седмица. Причината за тази предпазливост е, че е възможно да е имало оплождане, а след това ембрионът да не може да се закрепи за стената на матката и вие да имате отново менструация.

Доколко са надеждни?

Когато тестът е положителен, сигурността му е 99%. Когато е отрицателен, е възможно да са повлияли други фактори, напр. нивото на HGG (хормонът на бременността)в кръвта да е все още ниско, или вашият цикъл не е редовен и не сте изчислили правилно датата на предполагаемата менструация.

Съвет №2

За да избегнете грешките, не бързайте с теста преди 3-ия ден след предполагаемата дата на мензиса. Прочетете указанията в листовката на продукта,преди да го използвате, и обърнете внимание на срока на годност. При изтекъл срок на годност не можете да очаквате точен резултат.

Посещението при вашия гинеколог

Дори ако тестът ви е бил позитивен и вие сте уверена,че сте бременна,посещението при гинеколога е задължително. Сега, с новата система на лични лекари, нещата са малко по-объркани,но така или иначе,както и преди,вие имате право на установяване и постоянно наблюдение на бременността .

Съвет №3

Отидете при специалист, на когото имате доверие; когото сте посещавали и преди, или ви е препоръчан от хора,на които вярвате. И без това ние,жените,много се смущаваме,особено в началото-хубаво е поне малко да намалим стреса. Може би ще прозвучи старомодно,но ако имате възможност да изберете между двама добри специалисти,психологически за предпочитане е да изберете гинеколог-жена. Разбира се, ако имате доверие на гинеколог-мъж, в това няма нищо лошо,важното е вие да сте спокойна.

Кога да запиша час при моя гинеколог (личен лекар)?

Не отлагайте първото посещение при гинеколога. Освен компететно установяване на бремеността, той ще назначи изследвания,които са много важни: на кръвта, урината и изследване за венерически болести и СПИН. Лекарят ще ви разпита (би трябвало!) за прекарани болести и други здравословни проблеми; по всяка вероятност ще ви направи ехография (ултразвук),при която могат да се диагностицират навреме някои аномалии на бременността.

Физиологични признаци на бременността

- наедрели, напрегнати гърди

- гадене сутрин

- внезапна отпадналост през деня, честа смяна на настроенията

- понякога чувство на придърпване ниско в корема

Внимание!

Ако се опитвате да забременеете и менструацията ви закъснее, винаги трябва да имате предвид евентуална бременност. Това означава:

- да не правите никакви рентгенови прегледи, докато не се убедите,че не сте бременна
- да избягвате по възможност каквито и да е лекарства; да се консултирате с лекар, ако имате нужда от лечение
- да избягвате общуване с болни от заразни болести, като рубеола, заушка и други,чиито вируси могат да причинят тежки увреждания на плода,или да предизвикат спонтанен аборт.
- да внимавате с всички химически препарати, с които работите- разтворители, за почистване на петна, бои,оцветители. Не употребявайте пестициди.
- да спрете пушенето и употребата на алкохол
- да намалите кафето, ако сте изпивали повече от две чаши на ден
- наркотиците са изключително опасни за възрастния човек,още повече за мъничкия зародиш.
 

Други статии:

Как да забременеем, основни правила на бременната, спонтанен аборт,

секс по време на бременност, хранене на бременната, рискови бременности, специализирани прегледи, новини, полезни книги.