Make your own free website on Tripod.com

 

Рискова бременност

Рискова се нарича бременността, която при наличието на определени фактори се нуждае от по- внимателно наблюдение и специализирани прегледи. Целта на това наблюдение е да се ограничи риска за майката и плода и да се осигури едно нормално протичане и раждане.

Рискови фактори

- Възрастта на майката- под 18 г. или над 38 г.

- Броят на предишните бременности

- Многоплодна бременност- две и повече деца

- Предишни проблемни бременности

- Заболявания на бъдещата майка, като анемия, диабет, вирусен хепатит, херпес, високо кръвно налягане, несъвместимост на Резус фактора, инфекции на пикочните пътища, рубеола, СПИН, листериоза.

- Проблеми, свързани с телосложението на майката: аномалии на таза ( много малък таз, изкривен по рождение или деформиран от някакъв инцидент), недоразвитост на матката- еднорога или двурога, а понякога и обърната матка.

Възрастта на майката

Когато майката е много млада, се повишава опасността от токсикоза на бременността, от преждевременно раждане и от смърт след раждането. Често бебетата се раждат с по-ниско тегло от средното. Рискът до голяма степен се повишава от психологическите и социални проблеми, които поражда ранната бременност. Ако момичето крие своето състояние, тя не е под нужното лекарско наблюдение; често не се храни достатъчно или правилно. Усложненията рязко намаляват, ако момичето получава разбиране и адекватно отношение в семейството си.

Жена, забременяла на 38-39 години, независимо дали това е първа бременност или не, е изложена в по-голяма степен на риск от високо кръвно налягане и бъбречни заболявания. При тези жени по-често се налага цезарово сечение, особено при първо раждане. Опасността от аборт също е по-голяма. Най-сериозният риск, свързан с възрастта, е така нареченият монголоизъм. С оглед на евентуалното откриване на тази аномалия редовно се прилага амниоцентеза.

Броят на предишните бременности

След четвъртото раждане рискът от ненормално положение на плода и от трудно раждане се увеличава, защото матката може да е изгубила част от тонуса си, т.е., способността да се свива. Кръвоизливите по време на раждане също са по-чести. След като е преживяла няколко бременности, обикновено майката е склонна да бъде по-небрежна по отношение на хигиената си и наблюдението на бременността.

Многоплодна бременност

При два или повече плода в началото на бременността съществува голям риск от аборт. По-късно се появява опасност от преждевременно раждане, защото при истинските близнаци може да има многоводие- матката и ципите се преразтягат и предизвикват контракции. Токсикозата на бременността,придружена от отоци, наличие на албумин в урината и високо кръвно налягане също се среща по-често и налага постъпване в болница. При многоплодна бременност предродовите прегледи и ехографиите се извършват по-често в сравнение с другите бременни.

Предишни проблемни бременности

При нова бременност трябва да съобщите на своя гинеколог всеки инцидент или проблем, който е съпътствал предишните ви бременности, като кръвоизливи, забавен растеж на плода в утробата, дете, родено с недъзи или мъртвородено, проблеми при раждането. В съответствие с тази информация лекарят ви ще вземе предпазни мерки, за да се предотврати появата на тези смущения при новата бременност.

Следващи статии: специализирани прегледи, как да забременеем, как да установим бременността, основни правила на бременната, секс по време на бременност, новини.

[Начало] [Бъдеща мама][Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата] [Момиче или момче][Рецепти за лакомници] [ Новини] [Връзки] [Магазини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]