Кашлицата- мъчителна, но не толкова страшна

 

Всички ние, родителите,наостряме уши,когато чуем детето ни да подкашля. Склонни сме винаги да мислим, че това е сигнал,че детето ни е сериозно болно.Веднага изваждаме сиропите и искаме кашлицата веднага да премине.Нека се опитаме да погледнем на този проблем без излишно преувеличение.

Около 500 са агентите,които могат да причинят болести. От тях децата до 6 години се срещат с около 50, и почти във всички случаи организмът се защитава чрез кашлицата.Този механизъм,обаче,е различен; т.е., не всички деца реагират еднакво. В общи линии, може да се каже,че ако кашлицата е влажна,то тя със сигурност е придружена от инфекция на горните дихателни пътища.Обикновено е причинена от вирус, и са засегнати само горните дихателни пътища,т.е.,гърлото,трахеята и бронхите.Това е типичната "кашлица на детските градини", и тя може да се появи осем поредни пъти през годината.

Обикновено,обаче,в началото кашлицата е винаги суха, а след това става влажна.

Ако кашлицата е суха, трябва да се наблюдава кога се появява: ако се появява вечер, в момента на лягане, и детето не показва други сиптоми,може би въздухът в стаята е прекалено сух и се нуждае от допълнително овлажняване. Ако детето има и настинка,кашлицата по време на лягане се дължи на секретите от носа.

Кашлицата,която се появява само сутрин, е провокирана от секрецията,продуцирана през нощта.Със ставането си от леглото, детето "сваля" секрецията надолу,и дихателните органи се освобождават от излишъка й.

Ако детето е имало дихателна инфекция и продължи да кашля и след това,вероятно дразнението на горните дихателни пътища отшумява по-бавно. Не трябва да се изпада в паника, но е добре детето редовно да се преглежда от педиатър,за да се изключи възможността да развива нещо сериозно.

Сиропите за кашлица

 

Най-добрият сироп против кашлица е....водата. Не бива да се стремим да премахнем изведнъж кашлицата, а да създадем условия на дихателния апарат да върши по-ефективно работата си:

- добро овлажняване на въздуха.Най-ефективни са електрическите овлажнители,които изпаряват вода във въздуха.Чашките с вода,сложени на парното,са почти безполезни.

- поемане на много течности. Течностите освобождават дихателните пътища и затова са най-мощното муколитично средство. Вода,топло мляко,чай са за предпочитане.

- проветряване на помещенията: и в най-студените дни на зимата, стаите трябва да се проветряват поне един път на ден. Така те се прочистват от праха, от субстанции-дразнители и от болестотворни агенти.

- да не се пуши у дома! Когато единият родител пуши у дома, честотата на кашлиците нараства с 27% в сравнение с децата,чиито родители не пушат. Когато пушат и двамата родители,процентите скачат до 70%.

 

 

 

[Начало][Бъдеща мама] [Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Рецепти за лакомници] [Новини] [Връзки] [Магазини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]