[Начало] [Бъдеща мама][Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Рецепти за лакомници] [Новини][Връзки] [Статии] [Магазини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]

Белгия 4 дни
Люксембург 4 дни
Холандия няколко часа /домашни визити през следващата седмица/
Швеция 2-3 дена /посещения през следващите дни/
Норвегия 2-3 дена /посещения през следващите дни/
Финландия 1 ден
Испания 3-4 дни
Италия 3-4 дни
Гърция 3-4 дни
Франция 3 дни
Великобритания 3 дни за първо дете; за следващи раждания- половин ден и контролни визити
Португалия 3-4 дни
Дания 1 ден /контролни визити/

Родителите и бебетата по света

В европейските страни все още съществува разлика в продължителността на болничния престой на майките и новородените.На Север престоят в болницата е по-къс, за сметка на интензивен домашен контрол през смедващата седмица.В Централна и Южна Европа престоят е по-дълъг. Ето една сравнителна таблица:


Писма от Америка

Една българска майка разказва как се отглеждат деца в Америка

На каква възраст раждат американките?

"Моите наблюдения показват, че го правят късно, ако сравняваш с българките. Първо правят кариера и се задомяват чак след това - 30-35 години и в периода 35-40 раждат първото си дете. Статистиката показва, че средното американско семейство е с 2.5 деца. Това разбира се не означава, че няма и млади майки."

Кърмят ли американските майки?

"Тук майките не са защитени от някакъв трудов кодекс както в БГ и им се налага да се върнат на работа, когато бебето стане на 2 месеца. Някои се договарят предварително с работодателя си. Има и такива, които ги уволняват като забременеят. А други напускат работа , за да останат вкъщи и да отгледат предварително планирания брой деца . Та и от там - тези, които трябва да работят, не кърмят след 2рия месец. Има и други, които практикуват смесеното хранене - вкъщи кърмят, но ако са навън, дават бутилка. Виждала съм и няколко кърмещи и наоткрито майки. В общи линии има големи полемики за това кое е по-добрия вариант - аз получавам няколко бебешки списания и там четох мнения на майки, защитаващи и 2та модела...
Аз имам приятелка българка, която роди тук една година преди мен. Роди на 29то число, а беше на работа до последно- 28мо. После седя вкъщи само 2 месеца и се върна на работа- не можеше да остане повече. После таткото гледаше малкия. Караше й го веднъж през деня на работата да го кърми, иначе тя се цедеше или пък даваха хуманизирано мляко. Така че то си е до човека.
Но като цяло си мисля, че повечето дават шише, а не кърмят."

Раждане и болници

"Моята болница беше супер. Бях сама и в предродилна и в следродилна зала. Леглото беше с местещи се части- повдигаше автоматично тялото , имаше ТВ в стаята - чисто, гледат те с внимание....
Без здравна застраховка едно нормално протекло раждане струва 7000 - 9000 $, секцио още 3-4000 отгоре. Ако имаш застраховка - не е скъпо- в зависимост от застраховката плащаш от 10 до 1000$.
Бебчето от самия миг на раждане ти го дават в ръцете (е ако е секцио го давт на таткото) и си седи при теб. Престоят ти е макс 2 дена при вагинално раждане, протекло нормално и 4 дена със секцио. Вече ако не дай си Боже има някаква патология варира- ако е само за бебето, изписват майката, каот тя има прав всеки ден да седи в болницата при него, но не й осигуряват легло и храна. Слагат едни специални пластамсови гривнички с името на майката на ръцете и краката на Бебо, на ръцете на майката и таткото. Ако ти вземат бебето за преглед, преди да ти го върнат сравняват тези гривни много стриктн, за да не стане грешка или пък някаква злоупотреба...Въобще много по-приятно родих втория път. Не че се оплаквам от първото си раждане, но все пак тук беше просто изпипано всичко. Повечето неща с изключение на дрешките и памучните пеленки, с които увиват бебето са за еднократна употреба - бебетата спят в едни малки креватчета на колелета. Има и шакф, в който има памперси, резервни дрешки, мокри кърпички, шампоан, гребенче - въобще всичко необходимо за едно бебе. Ако дават шише с мляко, то също е за еднократна употреба.
От болницата получих и помпа за изцеждане на кърмата. Осигуряваха и дамски превръзки, чисти нощници (в БГ 5 дена бях с една и съща и въпреки молбите ми не я смениха). Забравих- към стаята имаше и баня с тоалетна."

Пелени, памперси и приучване към тоалетна

"Аз лично не съм виждала, но предполагам че има. Четох една статия, в която пишеше, че отлгедано с пелени бебе струва по-евтино. По магазините има пелени- по-твърди и груби седят от нашите. Но не съм виждала майка да сменя пелени някъде. По принцип тук навсякъде- заведения, магазини, зали в тоалетната има портативна дъска за смяна на памперси - страшно е удобно. От няколко години слагат даже и в мъжките тоалетни- някакъв татко веднъж ги осъдил, че поради липса на такава, детенцето му седяло наакано...

Детски градини и ясли

Специално в нашия град те са на едно - и не му казват градина, а day care, защото kindergardens са всъщност в училищата и са безплатни- един вид са задължителна форма на обучение. Различните детски заведения приемат от различна възрст, но повечето приемат от новородени - та най-общо казано възрастта е 0-5 години. Бебетата ги гледат накуп, но вече проходилите са най-малката група и т.н. Обикновено са между 8 до 15 деца в група.Аз докато търсех къде да запиша дъщеря ми посетих няколко. Навсякъде беше чисто, с много весела украса и играчки. Ти може да си избираш - цял ден, половин (било само сутрин или само следобед). Хранят ги веднъж на ден основно - обяд. Закуската е по желание и се заплаща допълнително (това е за градината на дъщеря ми- те му казват всъщност училище, но на мен ми е по-лесно да използвам "градина" като термин). Понякога в 4 часа имат леко следобедно хранен -чипс или бисквити. Режимът в градината на дъщеря ми беше следния (тя ходеше цял ден):
Сутрин отварят в 7 часа. Тя ходеше обикновено към 8. В 10.30 е обядът. В 12 ги слагат да спят (на земята на едни по-твърди постелки. Спят облечени и с обувки - това в случай на пожар да могат да ги изведат по-лесно). Спят до 2 часа . Вече след това може да ги вземеш когато искаш. Градината работи до 18 00 вечерта. В една от градините, които гледах, имаше изискване детето да бъде оставяни и прибирано винаги във фиксирано време с толеранс от 15 минути- беше ми по-близо, но се отказах заради това правило- ако го нарушиш се плащаше някаква сума."(следва)

Информацията в тези писма се отнася само до гр.Остин, щата Тексас, където живее авторката им.