Make your own free website on Tripod.com

Основни правила при храненето на деца от 1 до 3 години

 

От 8-ия месец до 1 година вашето дете би трябвало вече да е преминало от бебешките пюрета към храна, която се доближава до тази на възрастните- разбира се, спазвайки изискванията, специфични за още незрялото му храносмилане и развитието на дъвкателния апарат. Ако дотогава сте го хранили предимно с готовите бебешки храни в бурканчета, след 8-ия месец трябва да се ориентирате постепенно към домашно приготвена храна, или към детска кухня, ако нямате време или не ви се занимава с готвене на неговите порции. Ако наблюдавате детето си, ще видите,че скоро апетитът му няма да се задоволява с обичайното количество от готовата храна; то все по-често поглежда към вашето ядене и дори поисква някои неща от него,които му се струват интересни и привлекателни. Действително, производителите на бебешки храни са предвидили серия за деца над 1 година, и вие можете още известно време да продължите с нея, но постепенно бурканчетата трябва да се разреждат с домашни ястия, да ги запазите само за крайни случаи, а към 1г. и 6 месеца да се откажете напълно от тях.

Ако решите сами да готвите за детето, трябва да знаете някои основни правила. Те са близки до правилата на диетичната храна поради особеностите на детския организъм в тази ранна възраст:

- Храната трябва да бъде мека и сочна; до 1г.и половина- полукашава, но не и пасирана; зеленчуците и месото- нарязани на малки парченца,месото и рибата- почистени от костите. Всички твърди плодове и сурови зеленчуци трябва да се обелват и почистват от семките и костилките. Предлагат се настъргани, а след 1г. и половина- на малки парчета.

- Избягвайте пържени ястия до 1г. и половина! След това, никога не давайте на децата препържени или приготвени в прегоряла мазнина храни, тъй като в прегорялата мазнина се образуват силно канцерогенни вещества.

- Не трябва да се дават на децата колбаси, като салами,кренвирши, шунка, и пушени меса, риба и пушени сирена. Нитратите (селитра), с които се приготвят, са също канцерогенни, и не по тази причина трябва да се избягват.

- Както и в бебешката храна, трябва да внимавате с количеството сол. След 1 година децата вече имат нужда от малко допълнителна сол в храната, но тя трябва да си остане предимно безсолна. Това е още една причина да не се дават колбаси,тъй като обикновено те са силно солени.

- Продължавайте да употребявате краве масло, а не го заменяйте с маргарин. Наситените мастни киселини в кравето масло се разграждат и усвояват по-бързо и по-лесно от тези на маргарина.

- Основните групи храни, които трябва да присъстват в менюто на детето, са: мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, зърнени храни, варива и ядки,зеленчуци и плодове. Въпреки че сте сменили бебешката храна, това не е повод да се намалява консумирането на мляко и млечни продукти. Ако детето ви още обича млечните каши, предлагайте му ги редовно; давайте му мляко с какао, детски мюсли и корнфлейкс, млечни десерти,като мляко с ориз, мляко с грис и т.н.,а също така обезсолено сирене и кашкавал.

- Избягвайте силните и лютиви подправки, като черен и червен пипер, къри, индийско орехче. Подходящи са чубрицата,джодженът, босилекът, риганът, а в умерени количества- и дафиновия лист.

- Всички застройки с яйца трябва да врат поне 10 минути, поради опасността от самонелозни инфекции, които се развиват предимно в полусуровия белтък и жълтък. Не е страшно, ако яйцето се пресече.

Полезни книги

Тези две книги, които предлагам тук, в никой случай не са единствените полезни по темата. Те са изпробвани от личен опит, и затова наблягам на тях. Вие сами ще откриете много други, които също ще ви помогнат.

д-р Лиляна Трифонова- Хранене на кърмачето и малкото дете

Павла Момчилова- Детска кухня. 500 здравословни рецепти

В първата книга ще откриете освен рецепти, много важни основи на храненето на кърмачето и малкото дете, подробности за кърменето, изкуствените млека, режимът на хранене, захранването,детските каши,както и за храненето на проблемни деца- с алергии, безапетитие, диарии и т.н. Втората е малко по-нетрадиционна поради това,че предлага рецепти,които са много здравословни,но са от продукти,които са по-малко популярни у нас,като елда,жито,просо,ръж,овесени ядки,соя. Ако ви е интересно, и имате желание за малко разнообразие от традиционните яденета, тази книга може да ви даде много полезни идеи.

Много приятна и полезна е рубриката за рецепти на сп. "Родители". Най-хубавото в нея е, че освен здравословни, ястията се приготвят много бързо- всъщност, това е едно от основните изисквания към изпращаните предложения! -:)

 

 

[Начало][Бъдеща мама [Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Момиче или момче[ Рецепти за лакомници] ] [ Статии][Новини] [Връзки] [Магазини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]