Make your own free website on Tripod.com

 

Какво казват майките за кърменето

Анкета в клубовете за родители "Toddler Time"

и "Бъдещи майки"в dir.bg

Колко време кърмихте?

"За съжаление, успях да кърмя дъщеря ми само 4 месеца. Тя имаше страхотни проблеми със стомаха, мъчителни газове и колики. Промених храненето си, като изключих млечни продукти, кофеин (вкл. шоколада!) и всички храни, причиняващи газове. Нищо не помогна и в отчаянието си пробвахме изкуствено мляко. Само след първата бутилка газовете й спряха, и тя престана да плаче и пищи. Това беше решаващ фактор за нас. Беше ми тъжно, че се предадох, но това беше най-доброто за Бронвин." ( Хедър)

"Синът ми тъкмо навърши 18 месеца. Той премина изцяло на твърда храна, когато беше на около 10 месеца. Всъщност, той никога не е бил на "бебешка" храна. ( т.е. адаптирано мляко - б.р). И сега все още му давам кърма, когато е уморен или нервен. Голяма част от храненето му идва от обичайната храна. Въпреки това, той все още суче добре по един-два пъти на ден."(Стефани)

"Кърмих сина ми до 6м. и половина, докато той не почна да дъвче зърната ми. Кърмих дъщеря ми почти 8 месеца, докато тя сама не реши, че не иска да има нищо общо с кърменето." (Кети)

" Една година" ( Шели)

"До навършването на 8-мия месец и после още един месец получаваше всеки ден от замразената ми кърма." (Миллена)

Какво беше отношението ви към кърменето, преди да родите,

и променихте ли го след това?

"Когато го родих, знаех, че искам да кърмя. Нямах представа колко. Казвах си, че това ще продължи поне известно време.Липсваха ми доста познания. Вярвам, че предлагам на бебето си най-доброто.Млякото е най-комплексната храна на света. Кравето мляко е съставено от 250 химически вещества. Знаех, че не искам да му давам адаптирано мляко. Просто не виждах смисъл да го приучвам към шишето.Кърменето, поне за мен, беше толкова по-просто. Нямаше нужда да ставам през нощта да приготвям шишета, никакви разходи за адаптирано мляко и най-вече, аз му давах най-доброто за неговото тяло и съзнание.Едно изследване показва, че бебетата, кърмени 8 месеца, са по-умни от онези, кърмени само в началото. Наистина първите седмици са много важни, но Световната здравна организация и Еверет Кооп наблягат много да се кърми колкото се може по-дълго". ( Стефани)

" Винаги съм имала намерение да кърмя, но открих, че е много по-различно, отколкото го описваха книгите. Беше много по-трудно за научаване, и болеше много повече, въпреки че се стремях да правя всичко правилно.Също така, със сина ми това отне доста повече време, отколкото пишеше в книгите. Толкова беше смущаващо да го кърмя, след като той не проявяваше никакъв интерес към сученето. Най-трудно ми беше да го държа буден да яде, и обикновено отнемаше 45 минути, докато се нахрани. Бях резервирана относно кърменето на дъщеря ми, но пък тя се оказа страхотна. Беше несравнимо по-заинтересована от сученето и ядеше много бързо. Изглежда, че се наслаждаваше напълно на всеки миг върху гърдата и това направи цялото преживяване далеч по- удовлетворяващо." (Кети)

"Още от преди да забременея бях твърдо решена да направя всичко възможно да кърмя! В началото беше трудно, защото синът ми още оттогава е доста лаком и ми разрани едната гърда. Иначе като цяло интуицията помага, но си трябва и опит или добър съвет. ( Миллена)

"Докато повечето майки, с които говорех, се вълнуваха дали да изберат цезарово или нормално раждане, аз се притеснявах повече дали ще мога да кърмя. Наистина исках да кърмя, и този стремеж направи още по-трудно за мен да се откажа. Аз се бях подготвила да кърмя цяла година!" ( Хедър)

" Бях много позитивно настроена към кърменето дълго време, преди да родя, и открих, че дори е по-хубаво отколкото си го бях представяла." (Шели)

Смятате ли, че естественото хранене наистина е жизнено важно за детето?

" Хмм...Да, смятам, че е важно новороденото да поема майчиното мляко, но не мисля, че е жизнено важно. Аз и сестра ми сме хранени с адаптирано мляко и сме били винаги здрави и силни. Все пак, бих окуражила всяка млада майка да кърми бебето си поне 6 седмици, за да му предаде веществата, които не се намират в адаптираното мляко." ( Хедър)

" Абсолютно. В нашата страна алергиите растат всяка година. Казват, че това е, защото имунната ни система се развива по различен начин. А тя се развива по различен начин, защото ние вече не предаваме имунитета си на бебетата. Освен това, кърмата е по-лесно смилаема за повечето бебета". ( Стефани)

" Да, смятам, защото виждам проблемите с инфекции на ухото и хранителни алергии при изкуствено хранените бебета, които познавам. Аз също така смятам за жизнено важно за здравето и дъмголетието на бебето предаването на антителата." (Кети)

Решението ви да кърмите беше ли продиктувано от вътрешно убеждение,

или беше повлияно от натиска на близки и роднини?

" Дълбоко убеждение. Винаги съм искала да кърмя, и мисля, че това е естествен майчин инстинкт. Ако не трябваше да кърмим, защо гърдите ни произвеждат мляко?" (Хедър)

" Съпругът ми и аз винаги сме знаели, че това е правилно. И двамата не сме кърмени като бебета". (Стефани)

"Аз съм непосредствен човек и знаех, че поне ще се опитам по "природния начин", но много помогна и това, че имах помощта на съпруга ми и нашите близки в най-трудните моменти." (Кети)

"Съпругът ми също като мен беше убеден, че кърменето е много важно и ме подкрепяше напълно,но когато кърмата ми понамаля и кърменето вече не беше такава идилия като в началото, той все ми казваше, че това не трябва да се превръща в самоцел. И аз съм на същото мнение. Важно е да се опита, но ако не се получи по една или друга причина не е нужно майката да се измъчва емоционално, че не прави най-доброто за бебето си и всички подобни угризения през които обикновено се минава (включително и аз самата)." (Миллена)

Как се отрази кърменето на семейния ви живот?

"Тъй като ни беше първо дете, кърменето не засегна по никакъв начин семейния ни живот. Съпругът ми изключително много ме подкрепяше за кърменето и ме окуражаваше да продължавам. В спалнята, обаче, имаше някои...хммм....малко неудобни моменти :-)). Струва ми се, че предизвикателството ще е по-голямо при следващото дете. Тогава ще трябва да се съобразяваме с естественото любопитство на по-голямото дете и да му обясняваме, доколкото позволява възрастта му." (Хедър)

" Кърменето ме натовари с повече отговорност, но като цяло направи нещата по- лесни и за двама ни.Не сме имали проблеми със съня както повечето нови родители. Имахме възможност да пътуваме навсякъде.Единствено ми е трудно, когато около мен има мъже- роднини. Тъй като не искам да ги смущавам, избягвам да кърмя пред тях и отивам някъде другаде." ( Стефани)

" Струва ми се, че кърменето улесни нещата. Нямаше спорове кой да храни бебето; нямаше нужда да помня, че трябва да приготвя шишета с мляко, когато излизаме, и никога не се налагаше децата ми да чакат храната, когато са гладни, защото тя беше на една ръка разстояние от тях." (Кети)

" Мисля, че ни сближи като семейство. Ние спяхме с бебето в едно легло и всички тези моменти на кърмене ми даваха повод да не бързам, да гушкам и да се радвам на бебето си".(Шели)

Вашите съвети за едно успешно кърмене?

" Най-добрият съвет, който получих, беше да го храня на свободен режим. Така нямахме проблеми и битки с храненето.Единствените проблеми, които имахме, бяха със зъбите. Минахме и през тях с търпение и решителност.Връзката, която възниква между майката и бебето по време на кърмене, е несравнима с нищо, което някога съм изпитвала. Много съм щастлива, че избрах да кърмя". ( Стефани)

" Моят съвет би бил да не се съмнявате в себе си и своето тяло. От книгите излиза, че гърдите са направени от стомана и зърната никога не се разраняват или кървят, но те се разраняват и болят. Това, обаче, продължава само през първия месец и накрая си заслужава, когато виждате здравото си дете и знаете, че някой ден то ще ви бъде благодарно за това".(Кети)

" Най-важният съвет, който аз лично рядко успявах да спазвам, е да се поляга винаги, когато и бебето спи. Много добре се отразява на физическото и емоционално състояние на майката, а и кърмата след този сън е осезаемо повече!". ( Миллена)

" Единственият съвет, който мога да дам, е да не се отказвате. Не е лесно и за двама ви в началото. Помнете, че и бебето се учи с вас също! Най-добрият начин да се кърми е като се отпуснете.Помага на млякото да тече по-добре, а се отразява добре и на бебето!" (Хедър)

" Моето голямо откритие е да спите заедно с бебето, ако имате достатъчно голямо и безопасно легло и се чувствате добре от едно такова решение. Аз имах възможност да почивам много- нещо, което би било невъзможно с всичките ставания и лягания около кърменето.Нищо не е по-приятно от почивка в леглото с новороденото ви бебе!" (Шели)


Имате ли своя "история", свързана с кърменето? Искате ли да ни кажете какво мислите вие по този въпрос? Пишете ни, или кажете мнението си в нашия

Yahoo клуб!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Начало][Бъдеща мама] [Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Рецепти за лакомници] [Статии] [Връзки] [Магазини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]