Make your own free website on Tripod.com

Защо да кърмим?

 

Всяка жена се отнася различно към въпроса за естественото хранене на бебето в зависимост от отношението към собственото си тяло, плановете, които има за следродилния период, убеждението кое е най-добро за детето и т.н. Очевидно е, че кърменето е естественият и най-добрият начин от гледна точка на природата за хранене на новороденото. Тук няма да се впускаме в подробно изброяване на факти и цифри, а само накратко ще споменем основните предимства на кърменето, както и неизбежните неудобства:

-Количеството, вида и структурата на съдържащите се в кърмата вещества са точно тези, необходими за детето във всеки един стадий от първите месеци.

-Чрез кърмата бебето получава безценен имунитет и защита от инфекции.

-Млякото е винаги с необходимата температура, винаги на разположение на бебето, когато то огладнее, без да се налага да се приготвя хранителна смес и да се затопля.

-Бебето може да регулира само колко да яде според нуждите си и апетита си.Това прави естественото хранене по-гъвкаво, докато при изкуственото бебето е принудено винаги да изяжда едно и също количество.

-Кърменето играе значителна роля в прибирането на матката след раждането.

-Кърменето намалява риска от рак на гърдите.

-Кърменето създава още по-близка връзка между майката и детето.

-От финансова гледна точка, кърменето е много по-изгодно за цялото семейство.

Недостатъци

Майчиното мляко само по себе си няма недостатъци, но самият процес на кърмене има някои сериозни неудобства, които понякога се оказват решаващи в избора на майката между естествено и изкуствено хранене:

- Естественото хранене ангажира изключително много майката като присъствие у дома и свободно време. Тя трудно може да бъде отменена при някое от храненетата и това я задължава да бъде винаги на разположение.

- Кърменето изтощава. Много майки се оплакват от постоянно чувство на отпадналост, умора, нисък жизнен тонус. Това е нормално, тъй като организмът на жената работи двойно, за да предостави необходимите хранителни вещества в кърмата. Като се добави и умората от постоянния ангажимент към бебето, нещата се утежняват още повече. Идеалният съвет би бил: балансирано хранене, съобразено с нарастналите нужди, и почивка винаги, когато е възможно.

-Установяването на един хармоничен и пълноценен ритъм на кърмене изисква време и усилия. Не винаги нещата тръгват добре от самото начало. Налага се жената да бъде по-наблюдателна, по-търпелива, да следи как бебето реагира на кърменето, дали суче добре, дали млякото му стига.

-Кърменето налага някои промени в хранителния режим на майката, доколкото е възможно определени храни и вкусове да не се харесат на бебето, или да дразнят стомахчето му. Също така, кърменето ограничава употребата на кафе, шоколад, газирани напитки. Излишно е дори да се споменава, че никотинът от цигарите преминава директно в кърмата и оттам- в организма на бебето.

-При кърменето е по-трудно да се установи дали бебето получава необходимото количество мляко, за разлика от изкуственото хранене, където виждаме дали изпива дозата си или не.

Тогава защо да кърмим?

Ако жената успее да преодолее първоначалните трудности и колебания, и установи хармоничен ритъм,тя ще открие кърменето като един сравнително лесен и удобен начин на хранене. Много майки считат грижата си за по-пълноценна, когато имат възможност да хранят бебета си със собствено мляко. Интимната връзка, която се създава между майката и детето, често компенсира другите неудобства. При една добра семейна организация е възможно с времето да освободите дори малко време за себе си. Например, ако бебето ви суче добре и не се боите, че ще се откаже, можете понякога да оставяте кърма, която друг да даде на детето с шише или лъжичка, а вие да излезете за няколко часа ,или пък просто да поспите по-дълго.Ако сте убедени в предимствата на естественото хранене, ако сте успели да започнете правилно и ако, разбира си, имате достатъчно мляко, то вие сте сигурна за себе си, че сте избрали верният начин.

Не искам да кърмя- какво да правя?

Дори ако сте убедена в предимствата на естественото хранене, дори да не смятате веднага да се връщате на работа, вие може би просто чувствате, че не успявате да се справите. Умирате за сън, крайно сте изтощена, изпаднала сте в депресия, липсват ви контактите с външния свят, не успявате да дадете на детето адекватни грижи и внимание. Струва ви се, че целият ви живот ще премине в кърмене и изцеждане след това. Ето няколко неща, които ще ви помогнат да не се чувствате виновна, че не искате да кърмите:

- Първото и най-важното правило е, че за да е спокойно детето, трябва да е спокойна и доволна майката. Каква полза има бебето от кърмата, от нейните ценни качества, ако поради това вие не се чувствате добре, нервна сте, и съответно предавате тази нервност на детето? Ако имате чувството, че нещата определено вървят на зле заради кърменето, то по-добре преминете на изкуствено хранене, успокойте нервите си, починете си и това ще се отрази благоприятно на бебето ви и на атмосферата у дома.

- Естественото хранене е само един от факторите за по- ниската заболеваемост на децата. В края на краищата, изкуственото хранене не е непременно причина за повече заболявания. Вашето дете може да бъде калено и здраво, въпреки че не е кърмено.

- Не мислете, че като не кърмите, сте половин майка или сте непълноценна.В грижите за бебето има много други неща, освен кърменето, и вие можете да бъдете много добра в тях. Освен това, така ще можете да приобщите и таткото към ритуалите на хранене.

А тези, които все пак ще опитат да кърмят, или вече го правят, нека прочетат за основите на доброто кърмене, или " Как да започнем добре".

Книги за кърменето

The Womanly Art of Breastfeeding

The Breastfeeding Book : Everything You Need to Know About Nursing Your Child from Birth Through Weaning

The Complete Book of Breastfeeding

Хана Лотроп- Книга за кърменето (изд.ЕМАС)

 

 

======
[Начало][Бъдеща мама] [Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Момиче или момче][Рецепти за лакомници] [Статии] [Магазини][Статии][Връзки][Новини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]