Make your own free website on Tripod.com

Бебешките храни

Кратък преглед на бебешките храни, предлагани на българския пазар

 

Понастоящем всички водещи производители на бебешки храни в света произвеждат висококачествена продукция, съобразена с високите изисквания на международните стандарти и особеностите на храненето от най-ранна детска възраст. Направете своя избор според нуждите на вашето бебе след консултация с педиатъра.

Основните продукти, внасяни у нас, са на фирмите "Nestle", "Friesland Nutrition", "Milupa", "Nutricia","Gerber", "Kolinska". Ще се опитаме да направим един кратък преглед и сравнение между най-популярните им продукти, без да претендираме за изчерпателност.

Детски млека от 0 до 1 година

Фризолак Н- начално адаптирано мляко на "Friesland Nutrition" за бебета до 6-медечна възраст. Максимално доближено до състава на майчината кърма чрез обогатяване с лакталбумини, млечна захар, витамини, минерални вещества.

Фризомел- частично адаптирано мляко след 6-месечна възраст.Енергийна стойност 74 ккал/100 мл- достатъчна, за да задоволи потребностите на бебето в тази възраст.Белтъкът е с висока биологична стойност, лесно усвоим. Количеството желязо е 1,0мг на 100 мл- достатъчно за поддържане запасите на организма, без да предизвика нежелани ефекти като запек и стомашно-чревни разстройства.

Омнео 1 и 2- начални млека съответно от 0 до 6-месечна и от 6-месечна възраст.Съдържат пребиотични олигозахариди. Пребиотиците са хранителни съставки, стимулиращи развитието и метаболизма на чревната флора.Те поддържат баланса на чревната флора с преобладаване на бифидо бактериите, като по този начин намаляват риска от чревни инфекции, неутрализират ефектът на редица токсини, редуцират проявите на непоносимост към лактозата (млечната захар).

Аптамил и Милумил 1 и 2- начални млека на "Milupa". Не съдържат глутен. Обогатени са с 12 витамини, както и желязо, цинк, мед и йод. Млеката за бебета след 4-5 месечна възраст са с по-високо съдържание на белтъчини и въглехидрати, добавено е и малко нишесте за сгъстяване и удовлетворяване на нарастналите потребности на бебето.

Пре-Нан- мляко на Nestle за деца, родени с тегло под 3 кг.

Нан 1 и 2- адаптирани млека. Чрез намаляване на фосфатите е коригирано съотношението калций- фосфор, което осигурява по-добро приемане на калция. Обогатени са с по-високо съдържание на желязо за предотвратяване и лекуване на ранни анемии.

Специализирани млека

Противоалергични

Алергията към белтъците на кравето мляко е често заболяване при кърмачетата и засяга 2 до 5% от децата в европейските страни. Алергиите се проявяват най-често между 3 и 6-месечна възраст.В повечето случаи алергичните реакции са обусловени от наследствена обремененост- т.е., в техните семейства се установяват алергични заболявания като астма, сенна хрема, хранителна алергия.Понякога алергичните реакции се проявяват веднага след приема на краве мляко (адаптирано или квасено), но могат да се забавят и със седмици. Обикновено алергията се изразява в повръщане, колики, остра диария, атопичен дерматит,уртикария, екзема.Лечението се състои в пълното отстраняване на кравето мляко от храната на кърмачето и заменянето му с диетични млека на базата на соеви протеини или на базата на хидролизат на суроватъчни белтъци.

Nutrilon Soya , Pepti-Junior и Nutrilon low lactose са диетичните млека на "Nutricia".Nutrilon Soya е естествен диетичен продукт от соев протеинов изолат. Въглехидратите не съдържат лактоза и захароза. Поради липсата на лактоза Nutrilon Soya е подходяща храна и при някои обменни заболявания (галактоземия), при първична и вторична непоносимост към лактоза и при някои видове хронични диарии.Съотношението между калций и фосфор е като това в майчината кърма, за разлика от другите соеви млека.

Понякога заедно с алергията към кравето мляко се установява и алергия към белтъците на соята. Pepti- Junior е специално мляко с предварително разградени белтъци. Най-силно алергизиращия белтък, бета-лактоглобулин, е почти напълно разграден, което също е едно преимущество пред други диетични млека.

Nutrilon low lactose е предназначен за деца с непоносимост към лактоза и е максимално доближен до състава на майчината кърма. Прилага се с много добър ефект и при остри бактериални и вирусни диарии. Той съдържа лесно усвоими суроватъчни белтъци, таурин (важен за нервната система), растителни мазнини. Специфичният въглехидратен състав- лесно усвоими глюкозни полимери от царевичен сироп, намалява петкратно съдържанието на лактоза в сравнение с това в майчината кърма.

Friesland Nutrition предлага продукта Frisopep за деца, алергични към кравето мляко. Той е разработен въз основа на предварително разграден по естествен път протеин.Процесът на разграждане в червата е възпроизведен чрез ензимна хидролиза.Съдържанието на витамин С е високо в съотношение с желязото, и това прави желязото по-лесно усвоимо.Фризопеп е единственият продукт на базата на протеинов хидролизат, който съдържа бета- каротин (антиоксидант).Може да се използва и за лечение на диария, тъй като не съдържа лактоза.

Milumil HA 1 и Milumil HA 2 са хипоалергенните млека на Milupa. Важно е да се отбележи, че те не са подходящи за деца с алергия към кравето мляко. По-скоро, те се прилагат при деца с повишен риск от атопични алергични заболявания, като дерматити, сенна хрема, астма, хранителни алергии. Също така, тези млека не са подходящи за деца с галактоземия и галактозо-глюкозна малабсорбция.

Milumil HA 1 е предназначен за кърмачета до 4-месечна възраст, а Milumil HA 2 - от 4 -месечна до 3-годишна възраст. Те съдържат само суроватъчни протеини, частично хидролизирани, с намалена антигенност. Аминокиселинният състав е подобен на този на майчината кърма. Не съдържат глутен и захароза.При навременно въвеждане в храната на кърмачето и малкото дете могат да бъдат избегнати алергиите при 70% от децата до 2-3 годишна възраст.

Хранителни смущения

Най-честото смущение на храносмилателната система при новородените е гастроезофагеалният рефлукс.Той се изразява в непълноценно действие на антирефлуксните механизми на храносмилателния тракт- т.е., тези механизми, които препятстват връщането на храната обратно към хранопровода. При гастроезофаегалния рефлукс( ГЕР) в хранопровода попада временно или постоянно стомашно съдържимо, което понякога дразни лигавицата. Най-честите сиптоми за ГЕР са оригванията и повръщанията.

Често при кърмачетата се наблюдава т.нар. физиологичен ГЕР. В първите месеци те се оригват и повръщат малки количества след хранене. Постепенно това се преодолява със съзряването на функцията на долния сфинктер на хранопровода, и сиптомите отшумяват от само себе си. При други, обаче, състоянието не преминава, и често могат да настъпят усложнения. В такива случаи децата поемат лакомо храната, но след това я повръщат. Те не наддават на тегло и започват да изостават в психо-моторното си развитие. Съпътстващи сиптоми на този вид патологичен ГЕР са още кървене, желязодефицитна анемия, ларингоспазъм, повтарящи се дихателни инфекции. Лечението се изразява в поддържане на постоянно лежащо положение на бебето с наклон 30%, включване на специални антирефлуксни храни, при необходимост прилагане на медикаменти, влияещи върху дейността на антирефлуксните механизми.

За лечение на ГЕР фирмата Milupa предлага специалното мляко Aptamil AR. То съдържа клей ор рожкови- несмилаеми въглехидратни влакна, които чрез абсорбиране от водата увеличават гъстотата на храната в стомаха и намаляват възможността за рефлукс. Aptamil AR е с променен белтъчен състав. Преобладаващият в него казеин се превръща от стомашния сок в по-големи съсиреци, което също сгъстява млякото. Съдържанието на мазнини е по-ниско, те са лесно смилаеми и не пречат на бързото усвояване на храната. Млякото има добра разтворимост и не се сгъстява допълнително по време на храна. Не се налага смесването му с други адаптирани млека.

Фризовом на Friesland Nutrition действа срещу запек, повръщане или колики. Той също се препоръчва при ГЕР. Към млякото е добавен клей от рожкови, който сгъстява храната, улеснява по- бързото усвояване и общо подобрява перисталтиката. Фризовом може да се използва самостоятелно или в комбинация с обикновено адаптирано мляко и майчина кърма. Като консистенция, той е по-гъст от обикновеното адаптирано мляко и трябва да се използва биберон с по-широк отвор и разтваряне с вода, загрята до 75(80) градуса.

Всички тези специални млека са предназначени за деца с алергии или хранителни смущения. Те са лечебен продукт и поради това трябва да се ползват само при лекарско предписание. Единствено специалист може да постави точната диагноза на вашето дете и да ви посъветва коя храна е най-подходяща!

Във втората част на нашия преглед на детските храни можете да прочетете за бебешките каши и пюрета, предлагани на българския пазар.

 

 

 

[Начало] [Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Рецепти за лакомници] [Бъдеща мама][Статии] [Магазини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]