Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

Какво сънуват бременните жени

Сънища през първото тримесечие

 

Първо, мъжът ви спи с най-добрата ви приятелка. После вие спите с приятеля си от гимназията. Сега пък се опитвате да си пробиете бързо път с... голям камион. Докато се носите вихрено по магистралата, имате отвратителното чувство, че сте забравили нещо. Внезапно си спомняте: забравихте бебето във фитнес залата!

Загубили сте си ума? Не- във всеки случай, не будния. По време на бременността в сънищата ви се появяват повече и по-налудничави обрати от всеки друг път. Виновни са събудените хормони, смесените чувства от притеснително изпъкващия корем, и безпокойството и вълнението, че ще ставате майка, казва Патриция Гарфийлд, специалист по съня от Северна Калифорния, автор на "Женски тела, женски сънища".

Никой не може да предвиди как точно ще изглеждат вашите сънища. Въпреки това, някои типични образи обикновено се появяват в определени стадии на бременността. За да разберете какво ви казват те, четете нататък! Следващият откъс от книгата на Патриция Гарфийлд описва три съня, появили се през първото тримесечие, и техните възможни тълкувания. Открийте типичните сънища за второто, третото тримесечие и последните седмици на бременността. Научете също и за сънищата на татковците!


Безпокойство относно раждането и майчинството

"Раждам напълно пораснало дете. То е като мъничък възрастен, облечено е като възрастен, върви и говори като възрастен"- Дона, първо тримесечие.

Много жени, които ще станат за първи път майки, сънуват,че раждат напълно порастнало бебе или дете. Може би по-голямото бебе или дете изглежда за неопитната майка по-малко плашещо от крехкото новородено.Дона смяташе, че възрастното бебе в нейния сън отразява безпокойството й, че ще трябва да се върне на работа и ще изпусне израстването на детето си.

В началото на бременността, неопитните майки не знаят много за преживяванията на раждането; те често изпитват страх. Комбинацията от надежди за лесно раждане и непълното разбиране на реалния процес водят до сънища, в които бебето "изскача" или просто се появява.


Осъзнаване на променящото се тяло

" Карам кола. В същото време около кръста си нося резервна гума" - сън на Патриция Гарфийлд по време на бременността й с дъщеря й.

Чувствата на жената към нейното тяло по време на бременността могат да бъдат по-положителни или по-отрицателни от обикновено. В моя сън беше очевидно, че "резервната гума" беше увеличаващият се корем. Карането на превозно средство често е метафора на начина, по който сънуващият се придвижва през живота си в този момент; с резервна гума моето придвижване беше твърде непохватно. Бременните често си се представят как карат камиони, автобуси или други превозни средства, които са по-трудни за управление от автомобилите- отражение на това как те възприемат затрудненото си придвижване.

Изследователите на сънищата на бременните установяват чести появи на здания в сънищата, от обикновени стаи до извисяващи се небостъргачи. Тези здания често са места, където нещо се изработва- като фабрика или корабостроителница, вероятно отзвук на развитието на бебето в женското тяло.Може би бременните сънуват сгради, защото са твърде чувствителни към "разширяването на вътрешното пространство". Наистина, размерът на сградите в съня на бременните може да се увеличи в течение на бременността; един изследовател откри, че зданията стават по- големи и по-сложни с напредването на бременността; особено разпространени са небостъргачите.


Осъзнаване на амниотичната течност

" Аз съм в някаква местност, вероятно типична джунгла. Научавам, че очакваният валеж ще е 700 инча! Удивена съм"- Джоан

От аквариуми и семейно пране до просторни океани, в сънищата на бременната се появява водата. Бъдещите майки често сънуват през първото тримесечие как плуват. Когато в сънищата се появяват животни, те често са морски създания. Тази вода в сънищата вероятно символизира течността, която се събира в утробата на жената. Водата в сънищата може да приеме драматични форми с напредване на бременността. Преди термина си жените може да сънуват вода като символ на изтичащите води при раждането. Една жена в края на второто тримесечие сънува, че носи тежка училищна раница, когато внезапно океанът се издига и заплашва да я залее. Ние започваме живота си като водни създания, затворени в море от течност в майчината утроба. Бременната жена приема течности за двама- за себе си и за бебето. Не е за учудване, че сънищата й изобилстват с образи на вода.


Други книги за сънищата на бременните:

The Mother-To-Be's Dream Book : Understanding the Dreams of Pregnancy
by Raina M. Paris

Dreaming for Two : The Hidden Emotional Life of Expectant Mothers
by Sindy Greenberg, Elyse Kroll, Hillary Gril

Pregnancy and Dreams : How to Have a Peaceful Pregnancy by Understanding Your Dreams, Fantasies, Daydreams and Nightmares
by Patricia Maybruck

 

 

 

======
[Начало][Бъдеща мама] [Растежът на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Момиче или момче][Рецепти за лакомници] [Връзки][Статии] [Магазини] [Малки обяви] [Форуми] [ Книга за гости] [Пишете ми]